Horloges

Horloges zijn er in allerlei stijlen en prijsklassen. Als je op het internet naar horloge experts luistert dan lijkt het of alleen bepaalde merken er toe doen. Het mooie van horloges is dat er zoveel van zijn dat je gewoon zelf bepaald wat je mooi vind. Met name AliExpress bied echt alles aan.

Goedkope horloges
Er is voor elk budget wat leuks verkrijgbaar. Goedkopere horloges kostten tussen de €15,- en €40,- euro. Als je daar niet teveel van verwacht en hem vooral als accessoire ziet dan kan je vaak een leuke klok scoren. In veel gevallen zijn ook de horloges onder de €100 euro al voorzien van een automaat en hebben vaak geen batterij meer nodig.

Replica’s
Door de grote en jarenlange productie van Chinese imitaties zijn de prijs en kwaliteit van replica’s tegenwoordig zeer goed te noemen. Replica’s komen in verschillende prijsklassen. Een leuke replica van een luxe merk scoor je ongeveer tussen de €70,- en €100,- euro. Een niet van echt is te onderscheiden replica kost ongeveer tussen de €250,- en €350,- euro. Wat nog steeds maar een fractie is van de originele horloges die vaak (tien)duizenden euro’s kostten. Replica’s zijn tegenwoordig zo goed dat ze door specialisten al bijna niet meer van de echte zijn te onderscheiden.

 


Goede alternatieven

Gaat het je vooral om het model maar niet zozeer om de naam dan kan je ook kiezen voor een alternatief merk. Veel alternatieve merken maken horloges die bijna hetzelfde zijn als de top series van luxe merken. Deze horloges zijn vaak opvallend goed van kwaliteit en kostten tussen de €50,- en €100,- euro. Kortom, het hoeft niet duur te zijn om een leuke horloge collectie te hebben. Bij een merk als Carnival betaal je circa €65,- euro voor een submariner date met automatisch uurwerk, saffier glas, een keramische ring en een goede horlogeband met niet zichtbare sluiting. Deze doet op het echte logo na in niets onder voor een echte Rolex submariner van €8.000,- euro.

“Replica’s zijn tegenwoordig zo goed dat ze door specialisten al bijna niet meer van de echte zijn te onderscheiden.”


Waar op te letten bij alternatieve en goedkopere horloges

Er zijn een paar puntjes waar je goed op moet letten als je een horloge koopt van AliExpress. Leren bandjes zijn vaak van mindere kwaliteit. Maar voor een enkele euro’s koop je gewoon een paar nieuwe er bij. Metalen bandjes en met name de sluitingen verschillen nogal in kwaliteit. Een goede metalen band met een goede sluiting kost circa €20,- euro. Dat is dan ook weer het mooie als je een horloge koopt dat niet te duur is. Je kan hem voor een prikkie voorzien van een mooie nieuwe band.

Ook is het goed om te kijken of het horloge een batterij nodig heeft of dat het een automaat is. Een automaat wind zichzelf op als het horloge wordt bewogen. Een batterij moet geregeld worden vervangen. Door een paar euro meer uit te geven aan een automaat hoef je je nooit meer druk te maken of je klokje nog wel loopt.

Bij sporthorloges is het goed om te kijken of het een keramische ring heeft i.p.v. een geverfde en of het saffier glas heeft. Zowel het keramiek als saffier blijven mooi en zijn kras bestendig.

Waar vind je replica’s
Zoek bij AliExpress naar “luxury watches” of zoek op typenaam in plaats van merk. Je zult de replica’s vinden met een ander logo. Schrijf even een berichtje naar de verkoper met wat je zoekt en hij zal je vertellen wat hij te koop heeft. Het loont uiteraard om goed rond te kijken.


Digitale horloges
Het mooie van digitale horloges is dat je ze volledig kan aanpassen. Je kunt er een andere band, een andere watchface en voor sommige types zelfs een andere ring op zetten. Hierdoor kan je je horloge een compleet unieke look.


Let als je een vervangend bandje koopt goed op dat je de juiste breedte koopt. In de meeste gevallen zal het 20mm of 22mm breed zijn. Ook is het bij ronde modellen aan te raden om een ronde connectie te hebben met het klokhuis. Een rechte aansluiting laat een gat zien en ziet er niet mooi uit.

“Afgezien van de vele duizenden eigen ontwerpen kun je na enig speurwerk vaak ook de watchfaces van alle bekende merken wel vinden.”


Watch faces
Watchfaces zijn erg populair en veelal verkrijgbaar via de app stores. Voor alle horloges (behalve apple) raad ik je aan Watchmaker Premium te kopen. Hierdoor krijg je toegang tot duizenden gratis en betaalde watchfaces van anderen en de mogelijkheid om zelf watchfaces te maken. Afgezien van de vele duizenden eigen ontwerpen kun je na enig speurwerk vaak ook de watchfaces van alle bekende merken wel vinden. Een leuke manier om te kijken of je die nou echt wel zo mooi vind voor je de echte overweegt te gaan kopen. Verder zijn er ook Github en Facebook groepen waar eigen ontwerpen worden bekend gemaakt en een gelimiteerd aantal gratis codes beschikbaar komen. Hierdoor hoef je voor de watchfaces niets te betalen.

Kortom, de mogelijkheden bij digitale horloges zijn echt eindeloos om je eigen horloge uniek te maken.

 

Stuur het artikel door